NACIONALNI OKVIR
KVALIFIKACIJA SRBIJE
13. September 2017. 13:09

Održan prvi sastanak Međuministarske radne grupe za uspostavljanje i implementaciju Nacionalnog okvira kvalifikacija u Srbiji

U Palati Srbija danas je održan prvi sastanak Međuministarske radne grupe za uspostavljanja i implementacije Nacionalnog okvira kvalifikacija u Srbiji ( NOKS).
Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje prof. dr Vesna Mandić, Štefen Hudolin, šef 2. sektora operacija Delegacije EU u Srbiji kao i 46 članova iz 21 institucije koje su prepoznate kao značajni socijalni partneri.
„Jedna od prioritetnih aktivnosti koja je definisana i programom Vlade Republike Srbije je ustanovljavanje Nacionalnog okvira kvalifikacija , na kojoj se nažalost radilo prethodnih deset godina, ali u ovom trenutku, upravo odlukom ministra Šarčevića je formirana Međuministarska radna grupa koja uključuje 21 instituciju , 46 članova vrlo kompetentnih za tu oblast“, rekla je Mandić.
Uzimajući u obzir da je uspostavljanje i implementacija sistema NOK u Srbiji od nacionalnog značaja. Imajući u vidu ukupne reformske procese obrazovanja i ostvarenja ciljeva, definisanih ne samo u razvojnim dokumentima Republike Srbije već i značajnim strateškim evropskim dokumentima, prepoznata je neophodnost definisanja nacionalnog okvira kvalifikacija.
„Snažne tehnološke i ekonomske promene uslovile su promene u svim segmentima društva, a naročito u svetu rada i na tržištu radne snage. Novo radno okruženje pred obrazovanje je postavilo nove zahteve“, rekla je Mandić i dodala da se od obrazovanja očekuje da za relativno kratko vreme pojedinac postane zapošljiv, da po završetku obrazovanja naučeno stavi u funkciju i tako unapredi svoj položaj na tržištu rada.
Ovaj trenutak je ključan za konsolidovanje napora za uspostavljanje sistema Nacionalnog okvira kvalifikacija, koji treba da približi svet obrazovanja i tržišta rada, i uvede efikasnije mehanizme za usklađivanje ponude i potražnje za veštinama, rekao je Hudolin.
Mandić je tom prilikom istakla da će poseban izazov predstavljati povezivanje NOKS sa Evropskim okvirom kvalifikacija (EOK), čime će biti obezbeđena uporedivost stečenih kvalifikacija, odnosno biće podstaknuta mobilnost radne snage na evropskom tržištu.
Kontinuirano i aktivno učešće članova Međuministarske radne grupe, kako na strateškom tako i operativnom nivou, u daljem razvoju i implementaciji NOKS –a osiguraće preko potreban nacionalni i institucionalni pristup u uspostavljanju održivog Nacionalnog okvira kvalifikacija u Srbiji.