Naziv projekta: Povezivanje Registra NOKS sa Europass online platformom/ERASMUS EQF IBA

Period realizacije: 2022 – 2023.

Donator:  Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) / ERASMUS +

Cilj projekta:  U skladu sa strateškim okvirom definisanim u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine i opredeljenjem Republike Srbije za pridruživanjem Evropskoj uniji, osnovni cilj ovog projekta je dalje unapređivanje transparetnosti i uporedivosti sistema kvalifikacija na nacionalnom i međunarodnom nivou kao i podsticanje dijaloga i razvoja socijalnog partnerstva u oblasti obrazovanja.

U okviru ovog projekta realizovaće se aktivnosti u cilju povezivanja Registra NOKS sa Europass online platformom kao što su:  nastavak unosa podataka o kvalifikacijama u Registar NOKS na srpskom i engleskom jeziku, kreiranje tehničkih rešenja za povezivanje Registra NOKS sa Europass online platformom i promocija NOKS i EOK, odnosno podsticanje njihove primene od strane socijalnih partnera.

Povezivanjem Registra NOKS sa Europass online platformom biće osigurana transparetnost i uporedivost sistema kvalifikacija na nacionalnom i međunarodnom nivou. To će doprineti građenju poverenja između nacionalnih sistema kvalifikacija različitih zemalja Evrope kao što će doprineti i kvalitetnijem informisanju o mogućnostima nastavka školovanja i mobilnosti kroz sistem obrazovanja i sistem tržišta rada u različitim zamljama.

Realizacija ovog projekta podržaće i upotrebu Evropskog okvira kvalifikacija od strane relevantnih socijalnih partnera kao što su: Privredna komora Srbije, Nacionalna služba zapošljavanja i druge agencije za zapošljavanje, tela za osiguranje kvaliteta, ustanove obrazovanja (škole i univerziteti) i druge javne i privatne ustanove zainteresovane za upoređivanje kvalifikacija i transparentnost i uporedivost  ishoda učenja.