NACIONALNI OKVIR
KVALIFIKACIJA SRBIJE
24. April 2020. 10:04

EBRD i Ministarstvo prosvete udružuju snage kako bi premostili jaz u stručnom osposobljavanju – Партнери ангажују приватни сектор да ускладе развој стручних вештина са потребама тржишта рада

EBRD i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (u daljem tekstu “MPNTR”) udružuju snage kako bi osigurali da učenici završnih godina na stručnim i visoko-školskim ustanovama poseduju veštine koje zahteva tržište rada. 

Neusklađenost stručnih veština – kada radnici imaju manje ili više jednostavno različit set stručnih veština nego što to zahtevaju poslovi – skupi su za poslodavce, radnike i društvo uopšte. Takva neusklađenost negativno utiče na konkurentnost srpske privrede, ograničava produktivnost i inovacije, istovremeno pokrećući nezaposlenost i odliv mozgova, posebno među mladima.

Na primer, najveće interesovanje u Srbiji je za oblasti kao što su poslovna administracija, zdravstvo i pravo, dok su zvanično registrovana, slobodna radna mesta pretežno u podsektorima proizvodnje, čime je velika potražnja za tehničkim i inženjerskim veštinama nezadovoljena.

U okviru ove saradnje, EBRD i Ministarstvo prosvete angažovaće privatne kompanije u razvoju obrazovnih politika i kvalifikacionih standarda kako bi se osiguralo da mladi stiču stručne veštine potrebne poslodavcima.

EBRD i Ministarstvo prosvete podržaće aktivnosti Sektorskih veća i raditi na razvoju programa dualnog obrazovanja koji kombinuju praksu u privatnim kompanijama i obuku u stručnim školama.

Ministar Mladen Šarčević rekao je da : Unapređivanje relevantnosti sistema obrazovanja i njegovo prilagođavanje potrebama privrede, društvenog i lićnog razvoja jedan je od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije. U prethodnom periodu učinjeni su značajni napori u tom pravcu. Posebno bih izdvojio uvođenje dualnog obrazovanja i vaspitanja kao i osnivanje Agencije za kvalifikacije i 12 sektorskih veća kao tela zasnovanih na socijalnom partnerstvu. Zaključivanje sporazuma sa EBRD pruža snažnu podršku MPNTR u uspostavljanju relevantnog sistema kvalifikacija koji počiva na osiguranju kvaliteta i koji je kao takav u funkciji bolje komunikacije obrazovanja i tržišta rada. Podrška i zajedničko delovanje MPNTR i EBRD je jako važno, naročito danas kada je potrebno brzo reagovati na brojne izazove današnjice, uključujući stabilizaciju i unapređivanje prilika u Republici Srbiji nakon pandemije COVID-19.

Žužana Hargitai, Regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i Srbiju, je rekla: “Naše partnerstvo ima za cilj izgradnju čvrstih mostova između poslovnog sveta i centra za obuku, kako bi se uskladilo pružanje stručnih veština i stvarnih potreba preduzeća. Angažovanje na sektorskom nivou znači da će direktno učešće poslodavaca i radnika zajedno sa Vladom RS i sa centrima za obuku, obezbediti relevantnost stručne obuke. Ovo je posebno važno u periodu oporavka posle KOVID-a”

Barbara Rambusek, EBRD direktor za rodnu i ekonomsku inkluziju je dodala: “Olakšavanje angažovanja privatnog sektora sa kreatorima politika je od presudne važnosti za oblikovanje efikasnih veština i politika ljudskog kapitala. Takođe olakšava mladima širom regiona, prelaz iz škole u posao, posebno u vreme krize.”

EBRD je vodeći investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 5,8 milijardi evra u 260 projekata u zemlji, podržavajući razvoj privatnog sektora i prelazak na održivu i zelenu ekonomiju.